DESPRE

Interpret & Scriitor

divider
44444

Biografie

Omul cu chitara

 

Pavel Stratan s-a născut pe 11 noiembrie 1970 în localitatea Nișcani din raionul Călărași, Republica Moldova. Familia sa este una de muncitori, a avut o copilărie care a purtat amprenta muzicii, chiar dacă nu a fost susținut de părinți. Are un frate și o soră, Nelu și Maria; mai mari cu cinci și, respectiv, cu trei ani. Aceștia l-au admirat în dragostea pentru cântec, l-au încurajat și au avut mereu încredere în muzica lui.

A absolvit Facultatea de Jurnalism și Comunicare Publică, devenind un bun observator critic al societății, reflecțiile căruia se descifrează în creația lui.

Totuși, Pavel își realizează visul, absolvind și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, specializarea Actorie și Regie. Pașii cruciali din biografia cântărețului ar fi:

1977 – prima apariție publică, pe scena școlii;

1983 – compunerea primelor versuri;

1996 – prima apariție scenică în calitate de scamator;

2002 – lansarea primului album, ”Amintiri din copilărie”, în Chișinău; urmată de lansarea acestuia în România în 2004, sub același nume;

2003 –  lansarea celui de-al doilea album, ”Amintiri din copilărie 2” în Chișinău, apoi în România;

2005 – lansarea celui de-al treilea album, ”Amintiri din copilărie 3” la Sala Palatului din București;

2011 – lansarea celui de-al patrulea album, ”Amintiri din copilărie 4”.

Primele două albume ale sale au înregistrat vânzări record în Republica Moldova – peste 50 000 de exemplare. După ce piesele sale muzicale sunt difuzate la emisiunea TV ”Cronica Cârcotașilor” din România, el capătă popularitate și acolo, devenind, în 2004, cel mai bine vândut artist de pe piața românească, iar cele 2 albume primesc Dublul Disc de Platină la începutul anului 2005.

În 2011 se mută împreună cu familia la București, pentru a favoriza procesul de creație și a fi în apropierea casei de discuri și se întoarce în Chișinău abia în 2015.

În afară de cele 4 albume în care își ”povestește” copilăria, artistul a scris și o carte, ”Amintiri din copilărie”, care îi va transmite trăirile și în proză.

Muzica lui Pavel Stratan nu poate fi definită într-un fel anume, aceasta reprezentând mai degrabă un ansamblu de stiluri. Ea îmbină folkul cu motivele tradiționale, asortate într-un pattern unic, caracteristic interpretului.

Dorința de a-și expune frământările sufletești îl aduce pe interpret în fața foii și ca textier. Versurile sale îl elucidează pe omul simplu,  de la sat,  trăsăturile acestuia  fiind, de fapt, viciile omenești în care poți coborî în neștire sau cu voie-bună. Totodată, are și texte de ordin filozofic-literar, cum ar fi Fugit Irepetabile Tempus, Carpe Diem, patima banului.

Pavel Stratan este o personalitate simplă, deschisă și sensibilă. De cele mai multe ori intensitatea trăirilor sale este atât de mare, încât îi dau lacrimile chiar pe scenă. Este optimist și caută frumosul în jurul său. Pasiunile sale mari sunt iluzionismul, jocurile de cuvinte, de asemenea, face sport de întreținere (TaiQuanDo, culturism). Acestea sunt combinate armonios cu talentul muzical – la concertele sale recurge și la arta scamatoriei pentru a demonstra încă o dată unicitatea sa.

Pavel se consideră un familist fericit, fiind mereu îndrăgostit de soția sa, Rodica și adorându-și cei 2 copii, pe Cleopatra și pe Cezar, care au moștenit darul pentru artă de la tatăl lor. Cleopatra e unică în felul său, căci a cucerit publicul de la prima încercare cu vocea sa curată de copil, la numai 3 ani. Aceasta a lansat 3 albume,  7 videoclipuri și o păpușă care îi poartă numele doar în perioada 2006-2009,  are numeroase premii și distincții și a intrat în Cartea Recordurilor drept cel mai tânăr și talentat interpret. Cezar, fiul lui Pavel, a demonstrat, la rândul său, abilități de actorie, recitând poezii cu pasiune. În plus, acesta cântă și la chitară de la vârstă fragedă. Talentele copiilor sunt susținute de Pavel, care a investit mult efort pentru promovarea acestora.

Datorită lui Pavel Stratan s-a înțeles că neamul nostru ține la tradițiile patriarhale ale sale, îmbinând stima față de rădăcini cu fericirea existenței noastre.